Sollicitatietips

18 sollicitatietips voor een succesvol sollicitatiegesprek

Wil je een sterke voorbereiding en een soepel verloop van je sollicitatiegesprek? Bereid je zo goed mogelijk voor met onze 18 belangrijkste sollicitatietips!

 

Voorafgaand je sollicitatiegesprek

1. Begin een aantal dagen van tevoren met de voorbereidingen. Zo gun je jezelf de gelegenheid om alle informatie rustig te verwerken.

2. Neem de website goed door en maak notities. Zo kun je hier tijdens het gesprek inhoudelijke vragen over stellen en laat je zien dat je tijd hebt genomen om je in hen te verdiepen.

3. Google op de bedrijfsnaam voor informatie over het bedrijf en hun branche.

4. Bekijk het Linkedin-profiel van jouw gesprekspartner om een beter beeld te krijgen. Doe dit ook bij jouw toekomstige collega’s.

5. Controleer de routebeschrijving naar het bedrijf.

6. Vertrek eerder van huis om voorbereid te zijn op onvoorziene verkeersproblemen. Zo hoef jij nooit te haasten en kun je ontspannen aan het gesprek deelnemen.

7. Noteer de namen van jouw gesprekspartners zodat je hen bij naam kunt noemen, in het gesprek of bij het secretariaat.

8. Bekijk het pand op Google Street View, zodat je een oriëntatiepunt hebt zodra je aankomt. Al heb je een navigatiesysteem, te laat komen op een sollicitatiegesprek is al vaak direct reden voor afwijzing.

9. Noteer vragen en neem deze mee. Zo ben je verzekerd dat je het gesprek verlaat met alle informatie die voor jou belangrijk is om een weloverwogen keuze te maken. Denk aan functie, werkzaamheden, toekomstplanning en teamsamenstelling. Tevens laat je zien dat jij jezelf professioneel hebt voorbereid.

10. Denk na over de vragen die ze aan je kunnen stellen n.a.v. je CV. Het is niet de bedoeling dat je een ingestudeerd gesprek houdt, maar als je er vooraf al over nadenkt dan hoef je dat niet ter plekke te doen en zal het gesprek vloeiender verlopen.

11. Denk na over jouw eigen unieke verkooppunten. Wat heb jij op de werkvloer laten zien wat positief spreekt over jouw vaardigheden?

12. Neem bij twijfel gerust contact op met jouw contactpersoon bij Finest People. Wij zijn jouw “gereedschap” om je te informeren en zo te helpen je kansen te vergroten.

 

Sollicitatietips voor tijdens het gesprek

13. Vraag naar de achtergrond van de persoon/het team en vraag wat hun drijfveer is. Zo krijg je gelijk een beter beeld van de mensen die daar werken.

14. Wees eerlijk over wat je kunt en overdrijf niet. Dat je iets (nog) niet kunt is geen reden waarom je het niet zou kunnen leren! Probeer vooral jezelf te blijven.

15. Maak regelmatig oogcontact, ook wanneer je meerdere gesprekspartners hebt.

16. Vraag om verheldering indien je de vraag niet helemaal begrijpt.

17. Ben je enthousiast over de functie, geef dit dan ook aan! De persoon die je spreekt wil immers iemand aannemen die er 200% voor wil gaan.

18. Onderbouw zo veel mogelijk met voorbeelden uit het verleden waarin je liet zien dat je een bepaalde vaardigheid gebruikte. Wees zo specifiek mogelijk en maak het “tastbaar”. Een goede manier is hiervoor de STAR methode:

Vragen?

Mocht je nog met vragen zitten, schroom dan niet om contact op te nemen met een van onze consultants, via 020 8200 676!