Sollicitatietips voor een succesvol gesprek!

Sollicitatietips met Rik

Onze zeer gewaardeerde trainer (Rik!) heeft 9 video’s gemaakt met handige tips voor de belangrijkste fasen van jouw sollicitatieproces. Onder deze video’s vind je de sollicitatietips (en meer) nog eens uitgeschreven. Zit je nog met een onbeantwoorde vraag m.b.t. jouw sollicitatieproces? Neem dan contact op met een van onze consultants! Ze staan je graag te woord.

Contact een van onze collega's

Je sollicitatiegesprek - Voorbereiding #1

Begin een aantal dagen van tevoren met de voorbereidingen. Zo gun je jezelf de gelegenheid om alle informatie rustig te verwerken.

Neem de website van de werkgever goed door en maak notities. Zo kun je hier tijdens het gesprek inhoudelijke vragen over stellen en laat je zien dat je tijd hebt genomen om je in hen te verdiepen.

Doe een zoekopdracht op de bedrijfsnaam voor informatie over het bedrijf en hun branche.

Een grote plus: Filter in Google op de tab “nieuws” voor de laatste actualiteiten!

Onderzoek goed welk profiel het bedrijf precies zoekt, en bepaal welke punten aansluiting hebben met jouw skills / achtergrond.

Ga na wat ze jou precies bieden.

  • Wat vind jij interessant?
  • Welke werkzaamheden trekken jou?
  • Wat vind je tof aan het bedrijf?

Zet de gevraagde kwalificaties, skills en kennis van tools onder elkaar en beoordel jezelf daarop.

  • Groen = een goede beheersing
  • Rood = een slechte beheersing
  • Geel = alles daar tussenin
    Zoek voor geel en rood vervolgens concrete voorbeelden uit het verleden, waaruit blijkt dat je deze punten binnen aanzienlijke tijd eigen kunt maken!

Je sollicitatiegesprek - Voorbereiding #2

Kijk kritisch naar je CV voor onderdelen die negatief geïnterpreteerd kunnen worden. Denk hier bijvoorbeeld aan:

  • Gaten in je werkervaring
  • Korte dienstverbanden
  • Onafgemaakte studie
  • Etc cetera
    Bedenk goed hoe je vragen hierover kunt counteren, maar blijf eerlijk!

Noteer of onthoud de namen van jouw gesprekspartners zodat je hen bij naam kunt noemen, in het gesprek of bij het secretariaat.

Dit punt slaan mensen soms te snel over, maar het is misschien wel het belangrijkste onderdeel:

  • Wat WIL JIJ?
  • En waarom?
  • Waar zie je jezelf naartoe ontwikkelen?
  • Wat vind je leuk om te doen?
  • Waar krijg je energie van?
  • Waar ben je goed in?
  • In wat voor baan / bedrijf zou jij echt op je plek zijn?

Noteer vragen en neem deze mee. Zo ben je verzekerd dat je het gesprek verlaat met alle informatie die voor jou belangrijk is om een weloverwogen keuze te maken. Denk bijvoorbeeld aan functie, werkzaamheden, toekomstplanning en teamsamenstelling. Zo laat je zien dat jij jezelf professioneel hebt voorbereid.

Denk na over de vragen die ze aan je kunnen stellen naar aanleiding van je CV. Het is niet de bedoeling dat je een ingestudeerd gesprek houdt, maar als je er vooraf al over nadenkt, dan hoef je dat niet ter plekke te doen en zal het gesprek vloeiender verlopen.

Denk na over jouw eigen unieke verkooppunten. Wat heb jij al op de werkvloer laten zien dat positief spreekt over jouw vaardigheden?

Je sollicitatiegesprek - Voorbereiding #3

Dubbelcheck of de tijd, datum en locatie correct in je agenda staan.

Fysiek gesprek? Plan je route zorgvuldig.

Online gesprek? Zorg voor een professionele setting en test je camera + geluid + verbinding.

Doe dit minimaal één dag van tevoren!

Bekijk het pand op Google Street View, zodat je een oriëntatiepunt hebt zodra je aankomt. Te laat komen op een sollicitatiegesprek is al vaak direct reden voor afwijzing.

Neem bij twijfel contact op met jouw contactpersoon bij Finest People. Wij zijn jouw “gereedschap” om je te informeren en je te helpen om je kansen te vergroten!

Solliciteren - Op locatie

Zorg dat je minimaal 15 minuten van tevoren in de buurt van de locatie bent, en ga tussen 15 min en 10 min van tevoren naar binnen.

Dan hoef je geen half uur binnen te wachten, maar heb je wel even de tijd om de sfeer te proeven en om je heen te kijken. En zo weet je zeker dat je op tijd bent.

Ben je door externe omstandigheden onverhoopt te laat? Geef dit dan ruim op tijd aan door je contactpersoon te bellen.

Zodra je op het terrein van de organisatie bent is het gesprek begonnen! Wees aardig en netjes tegen iedereen die je tegenkomt en neem een enthousiaste en proactieve houding aan. Rook ook bijvoorbeeld niet vlak voordat je naar binnen gaat.

Tips met Rik - In het gesprek #1

Wat veel mensen vergeten is dat communicatie voor het overgrote deel non-verbaal gaat. Dit kan jouw sollicitatiegesprek maken of breken!

Belangrijke aspecten voor een sterke indruk:

  • Een goede handdruk
  • Een open houding
  • Voldoende oogcontact
  • Een enthousiaste vibe
  • De juiste kleding!

Tijdens het gesprek is het belangrijk dat je duidelijk en rustig praat. En dat je alleen antwoordt op de vragen die worden gesteld. Wijd niet te veel uit, maar blijf bij de kern. Tenzij het echt toevoegt natuurlijk.

Probeer evenveel te praten als luisteren. Een 50-50 door het gesprek heen is een goede balans. Dit verschilt natuurlijk per onderdeel, maar probeer aan het einde van het gesprek op 50-50 te zitten.

Tips met Rik - In het gesprek #2

Zorg dat je aandachtig luistert. Niet alleen door goed op te letten – maar ook d.m.v. een actieve houding. Als je goed luistert, kun je scherp inhaken op hetgeen dat wordt verteld of gevraagd.

Het klinkt als een open deur, maar zorg dat je door het gesprek heen geïnteresseerd, gemotiveerd en proactief overkomt. Een glimlach zo nu en dan werkt ook goed om positief over te komen.

Tips met Rik - In het gesprek #3

Vanaf het moment dat het gesprek start zul je waarschijnlijk te maken krijgen met een introductie – van hun kant en van jouw kant. Als de ander begint met een introductie, spiegel dan. Maak je intro net zo lang en behandel dezelfde punten.

Als jij jezelf eerst mag voorstellen, doe het dan bondig, relevant en to the point.

Wanneer je een vraag niet helemaal begrijpt, vraag dan of het verduidelijkt kan worden zodat je niet langs elkaar heen praat.

Vond je het een positief gesprek? Deel het! “Bedankt voor het gesprek, ik vond het erg fijn. Wat zijn de vervolgstappen?”

Ben je enthousiast over de functie? Geef dit dan ook aan! De persoon die je spreekt wilt immers iemand aannemen die er 100% voor wilt gaan.

Tips met Rik - Na het gesprek

Het is belangrijk om na het gesprek iets van je te laten horen. Je kunt bijvoorbeeld een mail of appje te sturen waarin je laat weten dat je het een fijn gesprek vond, en wát je er precies fijn aan vond.

“Bedankt voor jullie tijd en voor het gesprek! Ik vond het mooi om jullie te ontmoeten en heb het gesprek als fijn ervaren. Vooral X en Y vond ik prettig. Ik wacht met veel belangstelling jullie reactie af.”

Als je via een recruitment agency op gesprek bent geweest, zorg er dan voor dat je samen met de recruitment consultant waarmee je samenwerkt een plan smeedt om de opvolging van het gesprek vorm te geven.

Door met een betrouwbare en professionele agency samen te werken, kun je jezelf zowel in- als na het gesprek zo goed mogelijk presenteren!

Vacatures

Finest People helpt toffe organisaties uit Amsterdam (en soms iets verder) met het vinden van digitaal talent. Benieuwd aan welke vacatures wij werken?

Let op: Scammers actief
Lees meer >

U aanmelden voor notificaties

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link

Subscribe to job alerts

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link

Subscribe to job alerts

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link

Subscribe to job alerts

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link