Affiliate marketing

Wat is affiliate marketing?

Bij affiliate marketing geven adverteerders de eigenaar van een website de mogelijkheid hun product of dienst online te promoten in ruil voor een commissie per afgesloten lead of sale.

Twee partijen

Bij affiliate marketing heb je altijd twee partijen. De publisher (affiliate) is degene die de reclame plaatst. Zij kunnen door middel van het promotiemateriaal van de adverteerder bezoekers doorsturen naar de adverteerder. De adverteerder is degene die de reclame maakt, bijvoorbeeld in de vorm van reclame banners, tekstlinks of formulieren. Als hieruit een verkoop of lead komt, ontvangt de publisher een vergoeding van de adverteerder. Er kan ook betaald worden per click of pageview. gemaakte lead. De adverteerder bepaalt vooraf wat voor vergoeding er wordt uitgekeerd bij welke acties.

Affiliate marketing is vaak een win-win situatie. De publisher zet bezoekers namelijk om in een beloning en de adverteerder kan een dienst of product gericht onder haar doelgroep brengen.

De tussenpersoon

Een affiliate netwerk is de tussenpersoon tussen de adverteerders en de affiliates. Zij zorgen dat alles rondom de advertenties correct verloopt. Zo zorgen de affiliate netwerken er voor dat het mogelijk is voor affiliates om meerdere adverteerders te promoten binnen één interface.

Voorbeelden

Bijna alle grote e-commerce bedrijven in Nederland hebben een affiliate- of partnerprogramma. Typische affiliate concepten zijn vergelijkingssites, cashbacksites of nieuwsbrieven. 

Terug naar het overzicht