Internet of things

Wat is het internet of things?

Het internet of things is een ontwikkeling waarbij alledaagse apparaten worden verbonden met het internet. 

Onderdeel van het wereldwijde web

Het beschrijft hoe gebruiksobjecten onderdeel worden van het wereldwijde web. Denk hierbij aan een koelkast, thermostaat, televisie, telefoons, apps die je snelheid, route, afstand en gedrag meten, verlichting, vervoersmiddelen en ga zo maar door. In de toekomst zal het internet overal om ons heen zijn.

Slimme apparaten

Apparaten worden slimmer en zijn in staat om te communiceren met elkaar en de rest van de wereld. Mensen kunnen op afstand hun beveiligingssysteem regelen, twitteren met de koelkast, de kachel warmer zetten of bijvoorbeeld de wasmachine alvast aanzetten.

De toekomst

Een groot voorbeeld is de koelkast. In de toekomst houdt je koelkast zelf de inhoud bij. Wanneer jouw producten op dreigen te raken, worden ze door de koelkast automatisch via internet bijbesteld en bezorgd bij jouw thuis. Zo hoef je je nooit meer druk te maken over een lege koelkast.

Voordelen

Een voordeel voor de samenleving is dat er om deze manier patronen gevonden kunnen worden rondom energie en milieu, gezondheidszorg en onderwijs.

Door apparaten en voorwerpen te laten evolueren tot embedded systems kunnen veel taken uit handen worden genomen. Niet alleen thuis is het handig, maar ook binnen het bedrijfsleven (o.a. logistiek en opslag), in de zorg en op straat (bv. veiligheid).

Nadelen

Een nadeel of een risico is dat mensen hun privacy verliezen. Het idee dat jouw persoonlijke patronen worden verzameld in databases en toegankelijk zijn voor derden is voor veel mensen een beangstigende gedachte.

Terug naar het overzicht