Search Engine Results Page (SERP)

Wat is een Search Engine Results Page?

De Search Engine Results Page (SERP) is de resultatenpagina van een zoekmachine, waar je op komt wanneer je een zoekopdracht uitvoert in een zoekmachine.

Zoekresultaten

De resultatenpagina toont een lijst met relevante webpagina’s, met daarbij hun titels, de URL’s en een korte beschrijving van de pagina naar aanleiding van het ingevoerde zoekwoord. Door de metadata kan de gebruiker zien wat hij/zij achter de link van de pagina kan verwachten.

Rangschikking

De zoekresultaten worden gerangschikt naar relevantie en autoriteit, op basis van het algoritme van de gebruikte zoekmachine. Resultaten kunnen worden verdeeld over meerdere pagina’s, waarbij een positie bovenaan pagina 1 de meeste kans geeft om aangeklikt te worden.

Paid results en organic results

Binnen de zoekresultaten bestaat er onderscheid tussen organische resultaten (gerangschikt op basis van inhoudelijke criteria) en gesponsorde resultaten (adverteerders die deelnemen aan het advertentieprogramma van de zoekmachine, zoals Google AdWords). De betaalde resultaten staan altijd bovenaan in een apart kader, gevolgd door de organische resultaten.

 

serp

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar overzicht